Gå direkt till huvudinnehåll

Min lägenhet

Här hittar du allt som rör din lägenhet och hur det fungerar att bo med oss.

Hemförsäkring

Glöm inte att teckna en hemförsäkring. Den ger dig ekonomiskt skydd vid inbrott, brand, översvämning eller andra skador. Tänk på att det kan få stora ekonomiska konsekvenser om du råkar ut för något oväntat och inte har försäkring.

TV

 

TV lägenhet

Karlskronahems lägenheter har (med några undantag) kabel-TV.
Felanmälan av kabel-TV görs på telefon till Tele2.  

Undantag som inte har kabel-tv är vissa omsorgsboenden (TV-antenn Internet).

Felanmälan av kabel-TV görs på telefon till Tele2 på 90 222.
Se tv-utbudet på din adress.

TV studentboende

De flesta studentboenden har tillgång till kabel-tv, men inte alla. I beskrivningen av varje rum (där du söker ledigt boende) kan du se vad som gäller för just det rummet/lägenheten.

Felanmälan av kabel-TV görs på telefon till Tele2 på 90 222.
Se tv-utbudet på din adress.

Internet

Internet lägenhet

Bas-internetuppkoppling på 2 Mbit/s i alla våra lägenheter. Det som erbjuds är internetuppkoppling med nätverkskabel, ej trådlöst internet. Nätverksuttaget finns vanligtvis i hallen.
Fungerar ej bas-internetuppkopplingen kontakta Bredband 2 på 0455-690140.
Kundtjänst 9-18 på vardagar och 10-14 helger.

Mer information om Karlskronahems basinternet.
Köp snabbare uppkoppling via Karlskronaporten.


Internet studentlägenhet

Bredband på cirka 10 Mbit/s ingår i hyran för studentlägenheter och finns framdraget till varje bostad.

Köp ytterligare tjänster och kapacitet via Karlskronaporten.
För frågor om kapacitet, teknik och tjänster kontakta Affärsverken på info@affarsverken.se eller på 0455-783 00.

Värme och ventilation

Temperaturen ska vara mellan 20 och 21 grader mitt i rummet, en meter över golvet. Om elementet är kallt behöver det inte betyda att något är fel. Den vanligaste orsaken till kalla element är att temperaturen i rummet redan är rätt.

Här är några tips på vad du kan göra innan du felanmäler:

 • Kolla att elementets termostat står i maxläge.
 • Se upp med soffor och långa gardiner framför elementet, de hindrar värmespridningen.
 • Använd maxläget på spiskåpan (köksfläkten) bara när du lagar mat. En fläkt som står på för fullt transporterar ut värmen fortare än elementen hinner leverera den.
 • Ventiler i fönster eller bakom elementen ska vara öppna så att frisk luft kommer in på rätt ställe.
 • Tänk på att vädra rätt. Tvärdrag en kort stund ger rejält med friskluft. Samtidigt undviker du att kyla ner lägenheten.

När sätts värmen igång

Värmen sätts på automatiskt vid en viss temperatur. Det sker via en givare som som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Vid snabba väderomslag, till exempel under höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad.

Hyra ut i andra hand

Lägenhet

För att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du söka tillstånd skriftligt. En andrahandsuthyrning godkänns enbart för studier och jobb på annan ort och kan som längst vara på två år (med förnyelse efter ett år). Efter det flyttar du tillbaka eller säger upp ditt kontrakt. Den som bott i andrahand kan ej ta över kontraktet. 
Om hyresvärden inte samtycker till andrahandsuthyrningen kan tillstånd sökas hos hyresnämnden.

 

Studentboende

Att hyra ut i andra hand är inte tillåtet för studentkontrakt. Speciella undantag kan dock göras vid utomlandsstudier. Skicka en förfrågan till student@karlskronahem.se

Mer information om att hyra ut i andra hand.
Ladda ner blankett för att söka tillstånd om att hyra ut i andra hand.

Bostadsbyte

Som hyresgäst kan du byta din lägenhet med en annan hyresgäst. Den du byter med behöver inte bo med Karlskronahem. Men samma regler gäller som när man söker lägenhet på vanligt sätt, det vill säga en kreditupplysning samt inga hyresskulder.

Ladda ner blankett för bostadsbyte.

Balkong och uteplats

Tänk på grannarna - det är inte tillåtet att skaka mattor från fönster och balkong, då grannen under dig inte ska behöva få in smuts. På grund av brandrisken och för att det inte ska ryka in till grannen är det endast tillåtet att grilla med elgrill (ej kol eller gasol) på balkong/uteplats.
Ha gärna blomlådor, men ha dem på insidan av balkongräcket. Detta för att de inte ska ramla ner och skada någon eller att vatten rinner ner på grannen när du vattnar.

Inglasning av balkong

Från och med juli 2021 finns det inte möjlighet att välja till en inglasad balkong mot ett tillägg på hyran. Istället görs kontinuerligt balkonginglasningar i fastigheterna.

Vanliga frågor kring balkonginglasningar.

Skötselråd inglasad balkong

 • På en inglasad balkong kan regn och fukt tränga in vid dåligt väder. Även om den är inglasad är det inget "vanligt inomhusrum". Det kan också komma vatten/fukt från balkongen ovan, om den ej är inglasad. Möblera med tåliga möbler och material, så inget blir förstört.

 • För att motverka fukt, håll spåren för glaspartierna/fönsterna rena från löv, grus och smuts, då kondens- och regnvatten leds ut här. När det är kallt ute håll balkongen stängd. Det motverkar kondens/imma/fukt på balkongen (och att elementet går på fullt). Vid snabbt väderomslag eller om balkongdörren stått öppen kan det bli kondens/imma. Öppna en fönsterlucka för att få bort kondensen.

 • Den inglasade balkongen är en solfångare. Öppna upp fönstren/skjutdörrar vid varma dagar för att sänka värmen på balkongen och i hela lägenheten.

 

Källare och förråd

För allas trygghet ska källare och förrådsdörrar vara låsta. Det är viktigt att du inte byter förråd med någon av grannarna. Om något skulle hända - som brand, översvämning eller inbrott - behöver vi veta exakt vems saker som finns i förrådet.

Nycklar

Här hittar du priser för nycklar och taggar. Priserna följer SABO:s (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) priser.

 • Cylinderbyte 1 470 kr + 428 kr/förlorad nyckel
 • Extra-nyckel  428 kr *
 • iLOQ-nyckel 428 kr
 • Tagg 150 kr.
 • Tvättkolv 568 kr
 • Postbox 568 kr

* Vid beställning av extranyckel ingår en extra entrétagg per beställd nyckel gratis.

 

Kundservice

Ring eller maila kundservice så hjälper vi dig så fort vi kan.

 

Kontakta vår kundservice
Våra medarbetare
Vanliga frågor och svar

Gör en felanmälan

Din felanmälan gör du på Mina sidor.
Störning eller akut felanmälan efter stängningstid? Ring 0455-227 17