Gå direkt till huvudinnehåll

Uthyrningspolicy

Karlskronahems uthyrningspolicy är ett viktigt verktyg för att uthyrningsprocessen ska vara transparant och rättvis samtidigt som den förklarar vem som kan hyra lägenhet hos oss. Karlskronahem förbehåller sig rätten att fritt välja hyresgäst.

Permanent boende

Du får bara skriva kontrakt med Karlskronahem om du ska använda bostaden som ditt permanenta boende. Vi godkänner inte dubbel bosättning i kommunen eller att du äger en bostadsrätt när du söker ledig bostad hos Karlskronahem.

Skriva kontrakt

Du måste ha fyllt 18 år för att kunna skriva kontrakt med Karlskronahem. Undantag kan göras gällande studentboende och Gymbo men då ska målsman stå på kontraktet om du inte är 18 år eller äldre.

Kreditprövning av sökande

Genom att göra en intresseanmälan för en lägenhet, studentboende, parkeringsplats, förråd eller lokal, godkänner du att Karlskronahem gör en kontroll av din ekonomi. Vi gör en kreditupplysning för att kunna bedöma din betalningsförmåga för det du har sökt. Kreditupplysningen kan ske antingen i samband med inbjudan till visning eller när du blir erbjuden kontrakt.

Ingen hyresskuld godkänns

Har du en hyresskuld, oavsett belopp, kan vi inte erbjuda dig ett kontrakt. Karlskronahem godkänner ingen form av hyreskuld.

Skulder hos Kronofogden

Du kan alltid, oavsett hur stora skulder du har, vara registrerad hos oss och samla köpoäng.

När du söker och anmäler intresse för en ledig lägenhet kommer vi att kontrollera din ekonomi för att kunna bedöma din betalningsmöjlighet för lägenheten du har sökt. Då kontrollerar vi din skuldbild och gör en bedömning utifrån hur gammal och stor skulden är. Generellt ska du inte ha fått en ny skuld på sex månader och inte ha en skuldbild på över 15 000kr.

Karlskronahem har rätten att pröva och neka alla typer av skulder.

Godkänd inkomst

Vi bedömer din betalningsförmåga för den lägenhet som du har sökt och då behöver vi ha underlag som visar på att du har en godkänd inkomst.

En godkänd inkomst är förvärvsinkomst (lön från arbete), pension, studiebidrag och A-kassa. Etableringsbidrag och försörjningsstöd godkänns om du är folkbordförd i Karlskrona kommun. Vissa bidrag/ersättningar vägs in i den totala ekonomiska bedömningen så som bostadsbidrag, bostadstillägg och sjukersättning.

Vår rekommendation är att max 30 procent av din inkomst går till boendekostnader. All inkomst prövas individuellt i relation till hyran på den lägenhet du söker.

Spärrad från att söka lägenhet

Du kan bli spärrad från att söka lägenhet om du anmäler intresse för en lägenhet fast du har en skuldbild som är större än vad som tillåts. Du kan också bli spärrad från att söka lägenhet även om du inte har en skuld. Ett exempel på detta är om du inte har svarat JA eller NEJ till lägenhet efter inbjudan till två lägenhetsvisningar. Du fortsätter dock att samla köpoäng under tiden du är spärrad.

Spärren kan ligga tills vidare eller under en viss tidsperiod. På Mina sidor kan du se om du är spärrad.

Antal personer boendes i lägenheten ska vara rimlig

Antalet personer som ska bo i bostaden ska vara rimlig i förhållande till bostadens storlek och planlösning.

Följande anser vi är rimligt:
Ett rum och kök – upp till två personer.
Två rum och kök – upp till fyra personer.
Tre rum och kök – upp till fem personer.
Fyra rum och kök – upp till sex personer.

Folkbokföring

I samband med inflytt ska du folkbokföra dig hos Skatteverket på den adress du har kontrakt för hos Karlskronahem.

Hemförsäkring

När du bor med Karlskronahem vill vi att du har en hemförsäkring. Hemförsäkringen är för din skull och ger dig ekonomiskt skydd vid inbrott, brand, översvämning eller andra skador.

Personuppgifter

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Här kan du läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Fördelning av lägenheter

För våra lägenheter använder sig Karlskronahem av två typer av uthyrningsmodeller, Bodirekt och ett köpoängssystem.

Lägenheter som hyrs ut genom vårt köpoängssystem så är det den som har högst antal köpoäng av de sökanden som har tackat ja på en ledig lägenhet som erbjuds kontrakt efter visning.

Bodirekt lägenheter vänder sig till dig som inte redan har en bostad hos Karlskronahem och som söker bostad omgående och inte har några köpoäng att konkurrera med men ändå vill få en möjlighet på Karlskronas bostadsmarknad. Bodirekt innebär att den som först anmält intresse på en ledig lägenhet erbjuds kontrakt efter visning.

Konceptboende

För studenter, gymnasieelever och personer som är 65 år eller äldre finns särskilda konceptboenden. Här sker fördelning av lägenheter på annat sätt än genom köpoängsystemet eller Bodirekt. När du inte längre tillhör denna grupp har du inte längre rätt att bo kvar i ett konceptboende, till exempel när du är klar med dina studier får du inte bo kvar i din studentlägenhet.

 • Studenter
  Vårt boendekoncept för studenter. Studentboende fördelas genom ett ”först-till-kvarn” system. Karlskronahem förbehåller sig rätten att tilldela studentboende utifrån behov.
 • Gymbo
  Vårt boendekoncept för elever som läser ett gymnasieprogram i Karlskrona kommun men som inte är folkbokförd i kommunen (vårdnadshavare får inte heller vara folkbokförda i kommunen). Lägenheter fördelas utifrån anmälningsdatum.
 • 65+
  Boendekoncept för dig som är 65 år eller äldre och som inkluderar en gemensamhetslokal och bemanning vissa tider. Lägenheterna fördelas utifrån köpoäng men enbart till dem som är över 65. Det räcker att en av de boende i hushållet är 65 år eller äldre.

Förtur vid evakuering

Du kan erbjudas en tillfällig annan bostad vid renovering eller större ombyggnation (till exempel stamrenovering) av din befintliga bostad.

Förtur - Samarbete med kommunal förvaltning

Ett par lägenheter per månad går till Karlskrona kommuns förvaltning eller andra sociala samarbeten.

Medicinsk förtur

Medicinsk förtur finns för hyresgäster som redan bor med Karlskronahem och ska möjliggöra att du kan fortsätta bo hos oss även om ditt fysiska hälsotillstånd förändras.

Medicinsk förtur kräver läkarintyg och ett personligt brev som beskriver behov och syfte med att byta lägenhet och på så vis underlätta boendet.

Innan förtur kan erbjudas förs en dialog kring din ansökan. Alla ansökningar, oavsett om den blir godkänd eller inte, får ett besked via brev. Förturen innebär att hyresgästen blir tilldelad ett boende utifrån behov i samråd med Karlskronahem. Du kan dock inte själv välja var du vill bo och du erbjuds max tre lägenheter, därefter avskrivs du från förturslistan.

Uppsägningstid

Det är tre månaders uppsägningstid, detta gäller även om du skulle ångra dig efter kontraktsskrivning men innan du har flyttat in.

 

Sammanfattning Uthyrningspolicy

 • Du måste vara 18 år eller äldre för att skriva kontrakt med Karlskronahem.
 • Din bostad hos Karlskronahem ska vara din permanentbostad.
 • Karlskronahem godkänner ingen form av hyresskuld. 
 • Karlskronahem tar en kreditprövning av sökande som kan vara aktuell för kontrakt på en lägenhet.
 • Godkänd inkomst är förvärvsinkomst (lön från arbete), pension, studiebidrag och A-kassa. 
 • Antalet personer som ska bo i bostaden ska vara rimlig i förhållande till bostadens storlek och planlösning.
 • Du ska ha en hemförsäkring.
 • Karlskronahem förbehåller sig rätten att fritt välja hyresgäst och du kan bli spärrad.
 • Personuppgifter - vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).
 • Fördelning av lägenheter sker antingen genom vårt köpoängsystem eller via Bodirekt.
 • Konceptboende - för studenter, gymnasieelever och de som är 65 år eller äldre finns särskilda konceptboende.
 • Medicinsk förtur finns för hyresgäster som redan bor med Karlskronahem.

Kundservice

Ring eller maila kundservice så hjälper vi dig så fort vi kan.

 

Kontakta vår kundservice
Våra medarbetare
Vanliga frågor och svar

Gör en felanmälan

Din felanmälan gör du på Mina sidor.
Störning eller akut felanmälan efter stängningstid? Ring 0455-227 17

Frågor och svar