Gå direkt till huvudinnehåll

Min lägenhet

Här hittar du allt som rör din lägenhet och hur det fungerar att bo med oss.

Hemförsäkring

Glöm inte att teckna en hemförsäkring. Den ger dig ekonomiskt skydd vid inbrott, brand, översvämning eller andra skador. Tänk på att det kan få stora ekonomiska konsekvenser om du råkar ut för något oväntat och inte har försäkring.

 

Hyra ut i andra hand

Lägenhet

För att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du söka tillstånd skriftligt. En andrahandsuthyrning godkänns enbart för studier och jobb på annan ort och kan som längst vara på två år (med förnyelse efter ett år). Efter det flyttar du tillbaka eller säger upp ditt kontrakt. Den som bott i andrahand kan ej ta över kontraktet. 
Om hyresvärden inte samtycker till andrahandsuthyrningen kan tillstånd sökas hos hyresnämnden.

 

Studentboende

Att hyra ut i andra hand är inte tillåtet för studentkontrakt. Speciella undantag kan dock göras vid utomlandsstudier. Skicka en förfrågan till student@karlskronahem.se

Mer information om att hyra ut i andra hand.
Ladda ner blankett för att söka tillstånd om att hyra ut i andra hand.

Bostadsbyte

Som hyresgäst kan du byta din lägenhet med en annan hyresgäst. Den du byter med behöver inte bo med Karlskronahem. Men samma regler gäller som när man söker lägenhet på vanligt sätt, det vill säga en kreditupplysning samt inga hyresskulder.

Ladda ner blankett för bostadsbyte.

Balkong och uteplats

Tänk på grannarna - det är inte tillåtet att skaka mattor från fönster och balkong, då grannen under dig inte ska behöva få in smuts. På grund av brandrisken och för att det inte ska ryka in till grannen är det endast tillåtet att grilla med elgrill (ej kol eller gasol) på balkong/uteplats.
Ha gärna blomlådor, men ha dem på insidan av balkongräcket. Detta för att de inte ska ramla ner och skada någon eller att vatten rinner ner på grannen när du vattnar.

Inglasning av balkong

Från och med juli 2021 finns det inte möjlighet att välja till en inglasad balkong mot ett tillägg på hyran. Istället görs kontinuerligt balkonginglasningar i fastigheterna.

Vanliga frågor kring balkonginglasningar.

Skötselråd inglasad balkong

  • På en inglasad balkong kan regn och fukt tränga in vid dåligt väder. Även om den är inglasad är det inget "vanligt inomhusrum". Det kan också komma vatten/fukt från balkongen ovan, om den ej är inglasad. Möblera med tåliga möbler och material, så inget blir förstört.

  • För att motverka fukt, håll spåren för glaspartierna/fönsterna rena från löv, grus och smuts, då kondens- och regnvatten leds ut här. När det är kallt ute håll balkongen stängd. Det motverkar kondens/imma/fukt på balkongen (och att elementet går på fullt). Vid snabbt väderomslag eller om balkongdörren stått öppen kan det bli kondens/imma. Öppna en fönsterlucka för att få bort kondensen.

  • Den inglasade balkongen är en solfångare. Öppna upp fönstren/skjutdörrar vid varma dagar för att sänka värmen på balkongen och i hela lägenheten.

 

Källare och förråd

För allas trygghet ska källare och förrådsdörrar vara låsta. Det är viktigt att du inte byter förråd med någon av grannarna. Om något skulle hända - som brand, översvämning eller inbrott - behöver vi veta exakt vems saker som finns i förrådet.

 

Fixartjänst

Byte av ljuskällor och säkringar ligger på hyresgästens ansvar. Du har dock möjlighet att boka tjänsten mot en kostnad via vår Fixarservice.

Lokalhyresgäster och Karlskrona kommun kan ej nyttja Fixartjänsten. 

Pris

  • Byte av säkring / en ljuskälla inkl. arbete 450kr.
  • Byte två ljuskällor inkl. arbete 600kr.

Bokning
Kontakta felanmälan för bokning. 

Betalning
Betalning görs separat (kommer ej på hyresavin).

 

Kundservice

Ring eller maila kundservice så hjälper vi dig så fort vi kan.

 

Kontakta vår kundservice
Våra medarbetare
Vanliga frågor och svar

Gör en felanmälan

Din felanmälan gör du på Mina sidor.
Störning eller akut felanmälan efter stängningstid? Ring 0455-227 17

Frågor och svar