Lägenhet
Studentlägenhet

Att bo och flytta ut

Här hittar du information om att bo med Karlskronahem.
Du kan också läsa vår bohandbok där vi samlat information om hur det fungerar att bo med oss.

 

 1. 1

  Din lägenhet

  Här hittar du information om allt i din lägenhet - från värme och ventilation till hemförsäkring och tv.

  Hemförsäkring
  Glöm inte att teckna en hemförsäkring. Den ger dig ekonomiskt skydd vid inbrott, brand, översvämning eller andra skador. Tänk på att det kan få stora ekonomiska konsekvenser om du råkar ut för något oväntat och inte har försäkring.

  TV
  Karlskronahems lägenheter har (med några undantag *) kabel-TV. Se utbudet av kabel-kanaler (med reservation för ändringar i kanalutbudet). Felanmälan av kabel-TV görs på telefon: 90 222. * Undantag som inte har kabel-tv är:

  • Servicevägen Holmsjö – parabol
  • Ringvägen Nättraby – TV-antenn
  • Äldreboenden – TV-antenn Internet

   

  Internet
  De flesta lägenheterna har uttag för bredband via Karlskronaporten. Du kontakta själv den leverantör du väljer. Uppkopplingen ingår inte i hyran.

  Parabol
  Att sätta upp en parabolantenn kräver skriftligt tillstånd från förvaltare.

  Värme och ventilation
  Temperaturen ska vara mellan 20 och 21 grader mitt i rummet, en meter över golvet. Om elementet är kallt behöver det inte betyda att något är fel. Den vanligaste orsaken till kalla element är att temperaturen i rummet redan är rätt.

  Här är några tips på vad du kan göra innan du felanmäler

  • Kolla att elementets termostat står i maxläge.
  • Se upp med soffor och långa gardiner framför elementet, de hindrar värmespridningen.
  • Använd maxläget på spiskåpan (köksfläkten) bara när du lagar mat. En fläkt som står på för fullt transporterar ut värmen fortare än elementen hinner leverera den.
  • Ventiler i fönster eller bakom elementen ska vara öppna så att frisk luft kommer in på rätt ställe.
  • Tänk på att vädra rätt. Tvärdrag en kort stund ger rejält med friskluft. Samtidigt undviker du att kyla ner lägenheten.

   

  Balkong och uteplats
  Tänk på grannarna - det är inte tillåtet att skaka mattor från fönster och balkong, då grannen under dig inte ska behöva få in smuts.
  På grund av brandrisken är det endast tillåtet att grilla med elgrill på balkongen.
  För att förhindra olyckor med fallande blomlådor, ska dessa sitta på insidan av balkongräcket.

  Källare och förråd
  För allas trygghet ska källare och förrådsdörrar vara låsta. Det är viktigt att du inte byter förråd med någon av grannarna. Om något skulle hända - som brand, översvämning eller inbrott - behöver vi veta exakt vems saker som finns i förrådet.

  Hyra ut i andra hand
  För att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du söka tillstånd skriftligt. En andrahandsuthyrning godkänns enbart för studier och jobb på annan ort och kan som längst vara på två år (med förnyelse efter ett år). Efter det flyttar du tillbaka eller säger upp ditt kontrakt. Den som bott i andrahand kan ej ta över kontraktet. Om hyresvärden inte samtycker till andrahandsuthyrningen kan tillstånd sökas hos hyresnämnden. Hämta blankett för att hyra ut i andra hand.

  Bostadsbyte
  Som hyresgäst kan du byta din lägenhet med en annan hyresgäst. Den du byter med behöver inte bo med Karlskronahem. Samma regler gäller som när man söker lägenhet på vanligt sätt, det vill säga kreditprövning och inga hyresskulder.

  Förtur
  Förtur kan ges utifrån medicinska behov.
  Förtur kan enbart sökas av den som har ett gällande bostadskontrakt hos Karlskronahem.
  Ansökan görs skriftligt med ett personligt brev, där du beskriver ditt behov av att byta bostad samt vad som saknas i den nuvarande bostaden, till exempel hiss. Till ansökan ska intyg från läkare, som styrker det medicinska behovet, vara bifogat. Handläggning sker av marknadschef.
  Beviljad eller nekad förfrågan skickas tillbaka till den ansökan gäller.
  Förtursreglerna är framtagna av Karlskronahems styrelse.


 2. 2

  Hyran

  Hyran ska vara inbetalad till den sista vardagen varje månad.

  Betalning
  Hyran ska vara inbetalad till sista vardagen varje månad. Ditt inbetalningskort kommer hem i brevlådan eller dras automatiskt om du valt att betala med autogiro.

  Betalning utomlands
  Om du vill betala hyran utomlands använd detta konto.
  IBAN: SE0280000816959035290064
  BIC: SWEDSESS

  Skriv personnummer och namn så vi ser att det är din betalning. 

  Betala med autogiro
  Betala gärna hyran via autogiro. Då dras hyran automatiskt från ditt bankkonto sista vardagen i varje månad - bekvämt, praktiskt och säkert.

  För att anmäla autogiro ladda ner blanketten här eller hämta i bobutiken. Uppgifterna för "betalningsmottagare" (information om Karlskronahem) behöver du som hyresgäst inte fylla i.

  Skicka blanketten till:
  AB Karlskronahem Box 554, 371 23 Karlskrona

  Missat betala hyran?
  Det är viktigt att du kontaktar Karlskronahem, så fort som möjligt, om du har blivit efter med hyran. Då kan vi hjälpas åt att hitta en lösning på problemet.

  Inkassokrav
  Om du inte betalar i tid får du ett inkassokrav inom 7-14 dagar efter förfallodagen. Då tillkommer en inkassoavgift på 180 kr. Om du fortfarande inte betalar kan du bli uppsagd. Detsamma gäller om du betalar hyran för sent flera gånger. Betalar du inte din hyra går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten.

  Hyresförhandling
  Varje år förhandlas hyrorna med Hyresgästföreningen. Det som påverkar hyressättningen är anskaffningskostnad, investeringar som höjer standarden i fastigheten och driftkostnad.


 3. 3

  Trygghet och trivsel

  Tänk på hur du själv vill ha det för att trivas och känna dig trygg.

  Musik och ljud
  Anpassa nivån på musik och annat ljud så du inte stör grannarna. Från klockan 22 vill de flesta ha lugn och ro.

  När du själv har fest
  Planerar du att ha fest kan du gärna informera dina grannar med en lapp i brevlådan. Tänk också på att sänka musiken om det blir sent.

  Husdjur
  Du får ha husdjur om de inte är farliga eller aggressiva. Men tänk på att de ska hållas under uppsikt och att hundar ska vara kopplade utomhus. Glöm inte att plocka upp efter ditt husdjur.

  Fritt för utryckning
  För allas säkerhet är det förbjudet att ställa barnvagnar, rullatorer, möbler och andra saker i trapphus eller loft/källargångar. Räddningstjänst måste ha fri passage i händelse av brand. Öppna ytor gör det också lättare för den som städar.

  Förbjudet att röka i allmänna utrymmen
  Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen som trapphus, loft/källargång, tvättstuga med flera, av brandsäkerhetsskäl.

  Mata inte fåglarna - det lockar skadedjur
  Det är inte tillåtet att mata fåglar i närheten av fastigheten. Fågelmat som blir över lockar till sig skadedjur.

  Skadedjur
  Under senare år har vägglöss blivit vanligare i Sverige. Om du drabbas av vägglöss, eller andra skadedjur, kontakta genast Karlskronahem. Då tas en handlingsplan fram i samarbete mellan hyresvärd och hyresgäst. Ansvarsfördelningen är delad mellan hyresvärd och hyresgäst.

  Orolig av omtanke om dina grannar?
  Du som bor i flerbostadshus kan dela gemenskap, men ibland också oro om andra. Du är inte skyldig att agera om du misstänker att något inte står rätt till, men tänk på att ett samtal från dig kan göra skillnad för den som riskerar att drabbas.
  I vår folder "Är du orolig av omtanke" har vi sammanställt kontaktinformation som kan vara till hjälp.

   


 4. 4

  Miljö och sortering

  Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara pengar och miljön.

  Energi
  En av framtidens viktigaste frågor är hur vi ska lösa vårt behov av energi. Karlskronahems mål är att endast använda miljövänliga eller förnyelsebara energikällor. Sedan 2015 används ingen olja för att värma upp fastigheterna utan fjärrvärme, sol-, berg- och sjövärme.

  Sortering
  Vårt mål är att alla våra miljörum ska ha fullsortering, det vill säga du kan sortera matavfall, deponi, ofärgat och färgat glas, tidningar och returpapper, wellpapp, pappersförpackningar, metall, hård- och mjukplast och brännbart. Du får däremot inte slänga elektronik, batteri, möbler, glödlampor med mera. Det måste du själv lämna på en återvinningsstation.
  Är du osäker kring sortering läs mer på.
  På Affärsverken kan du läsa mer om sortering.

  Genomgång av samtliga miljörum
  Under 2016 påbörjades arbetet med att se över alla miljörum. Det nya eller renoverade miljörummen fungerar så här.

  * Vi anpassar miljörummen efter det antal personer som ska slänga sina saker där. Det innebär storlek på rummet, antal kärl och hur ofta kärlen töms. I vissa fall fungerar miljörummet och vi uppdaterar enbart med ny information, ibland krävs renovering eller nybyggnation. 

  * Vi håller ditt miljörum låst – bara du som är tänkt att slänga saker där ska ha tillträde.

  * Vi har personal som regelbundet kollar av ditt miljörum.

  * Vi har miljöbil som hjälper till att förbereda ditt miljörum för tömning och städning. När sopbilen kommer ska det vara enkelt att lasta in och ut sopkärl.

  * Vi tillhandahåller tre kärl under vasken i lägenheten för att underlätta sorteringen. Har du inte fått det kontakta Kundservice på 0455-30 49 00.

  * Vi ger information om hur man sorterar. I ditt miljörum sätter vi upp bilder på och över varje kärl på vad som ska slängas i kärlet. Och lika viktigt - vad som inte ska slängas i miljörummet. Det är inte tillåtet att sätta möbler och annat som inte kan sorteras i miljörummen.

  Individuell mätning av vatten och el
  Individuell mätning av varm- och kallvatten samt el finns i vissa av våra lägenheter (framförallt nybyggda). Det innebär att varje bostads faktiska förbrukning mäts och faktureras varje månad och du som hyresgäst kan påverka din förbrukning och kostnad.


 5. 5

  Gemensamma utrymmen och utemiljö

  Sköt om de allmänna utrymmena så att både du och grannen trivs.

  Tvättstuga
  För att alla ska trivas i sin tvättstuga är det viktigt att hålla tvättiderna och städa efter sig.

  • Tvätta bara på din egen tid
  • Rengör tvättmedelsfacken
  • Töm filtret i torktumlaren på ludd.
  • Torka golvet
  • Lämna rent och snyggt efter dig!

   

  Tvättkolv och tag
  Till tvättstugan får du en tvättkolv eller en tagg. Om du slarvar bort din tvättkolv/tagg kontakta kundservice så hjälper de dig.

  Kostnad för ny tvättkolv är 200 kr.
  Kostnad för ny tagg är 150 kr.

  Fritt för utryckning
  För allas säkerhet är det förbjudet att ställa barnvagnar, rullatorer, möbler och andra saker i trapphus eller loft/källargångar. Räddningstjänst måste ha fri passage i händelse av brand. Öppna ytor gör det också lättare för den som städar.

  Källare och förråd
  För allas trygghet ska källare och förrådsdörrar vara låsta. Det är viktigt att du inte byter förråd med någon av grannarna. Om något skulle hända – som brand, översvämning eller inbrott – behöver vi veta exakt vems saker som finns i förrådet.

  Förbjudet att röka i allmänna utrymmen
  För brandsäkerhetens skull är det inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen. 

  Parkering i områdena
  För att alla ska trivas vill vi ha bilfritt nära våra bostäder. Parkerings­plats hyr du via karlskronahem.se eller i bobutiken. Otillåten parkering kontrolleras av väktare och ger parkeringsbot.

  Gästparkering
  Om du ska ha besök och behöver en gästparkering bokar du den på telefon 0455-227 17. Platserna hyrs ut per dygn (20 kr/dygn) och debiteras på nästkommande hyresavi. Du kan hyra gästparkering upp till fem dagar i följd. Vill du hyra ytterligare dagar i direkt anslutning kontakta Karlskronahems bobutik på 0455-30 49 00.

  Det är inte tillåtet att hyra gästparkering som en långsiktig parkeringslösning, d.v.s. att hyra fem dagar och sedan fem dagar igen, och så vidare. Detta för att alla hyresgäster ska ha möjlighet att nyttja gästparkeringarna.

   

  Parkeringstillstånd vid flytt
  I bobutiken kan du låna ett tillfälligt parkeringstillstånd för bilen i samband med flytt.

   


 6. 6

  Kundservice och felanmälan

  Hör av dig till vår kundservice/felanmälan om du har frågor, funderingar eller vill göra en felanmälan.

  Kundservice
  Kontakta oss på mail, telefon eller besök oss på Norra Smedjegatan 12, så hjälper vi dig. Här hittar du våra öppettider.

  Felanmälan
  Gör din felanmälan på Mina sidor på karlskronahem.se.

  Du kan också ringa oss på 0455-30 49 00 eller komma in till vår bobutik på Norra Smedjegatan 12 och göra felanmälan där.

  Din felanmälan behandlas och åtgärdas inom sju dagar.

  Felanmälan efter stängning
  Har vi inte öppet och du vill göra en akut felanmälan (till exempel översvämning) ring jour/väktare på 0455-227 17.

  Störning under kontorstid
  Vill du anmäla en störning under kontorstid ring 0455-30 49 00 och välj Felanmälan. Då kommer bovärd ut så snart som möjligt. Vid upprepade störningar vidtar Karlskronahem de åtgärder som anses lämpliga i varje enskilt fall.

  Alla anmälningar är anonyma, vilket innebär att grannen aldrig får reda på vem som gjort anmälan.

  Störning efter kontorstid
  Har vi inte öppet och du vill göra en akut felanmälan (till exempel översvämning) ring vår jour/väktare på 0455-227 17. En väktare kommer då ut så snart som möjligt. Vid upprepade störningar vidtar Karlskronahem de åtgärder som anses lämpliga i varje enskilt fall.

  Alla anmälningar är anonyma, vilket innebär att grannen aldrig får reda på vem som gjort anmälan.

  Brott
  Störs du av lägenhetsbråk eller misstänker brott, ber vi dig ringa direkt till polisen på nummer 112. Kontakta även Karlskronahem/väktare så vi får information om situationen.

  Anmäla en störning
  Ring 0455-30 49 00, välj felanmälan, för att anmäla en störning.

  Efter kontorstid
  Har vi inte öppet och du vill göra en akut felanmälan (till exempel översvämning) ring jour/väktare på 0455-227 17.

  Har vi inte öppet och du vill anmäla en störning ring jour/väktare på 0455-227 17.
  Anmäler du en störning kommer väktare ut så snart som möjligt.
  Vid upprepade störningar vidtar Karlskronahem de åtgärder som anses lämpliga i varje enskilt fall.

  Alla anmälningar är anonyma, vilket innebär att grannen aldrig få reda på vem som gjort anmälan.

  Störs du av lägenhetsbråk eller misstänker brott, ber vi dig ringa direkt till polisen på nummer 112. Kontakta även Karlskronahem/väktare så vi också får informationen. 

  Utelåst
  Blir du utelåst ska du alltid kontakta vår trygghetsjour, på telefon 0455-227 17. De låser upp ytterdörren åt dig om du kan legitimera dig. Du kommer i efterhand att faktureras för arbetskostnaden.


Att flytta

Så här fungerar det när du flyttar. Tack för den här gången!

 1. 1

  Säga upp kontrakt

  Uppsägningen ska vara skriftlig och göras tre månader innan du avser att flytta.

  Uppsägningstid
  Uppsägningstiden är tre månader och gäller från månaden efter du sagt upp lägenheten. Exempel, säger du upp din lägenhet under maj (oavsett datum) är din uppsägningstid juni-juli-augusti. Din lägenhet blir då ledig från och med 1:a september.                           

  Skriftlig uppsägning
  Uppsägningen måste vara skriftlig och du gör den direkt på webben. Säg upp mitt kontrakt här.
  Du kan också komma in till vår bobutik på Smedjegatan 12 och skriva under uppsägningen.

  Samtliga på kontraktet måste skriva under/godkänna uppsägningen. Om inte samtliga hyresgäster skrivit under/godkänt uppsägningen kommer ett brev som informerar om att lägenheten blivit uppsagd, skickas ut.

  Förråd och p-plats som tillhör lägenheten
  Förråd och p-plats som tillhör lägenheten behöver du inte säga upp, det sägs upp automatiskt med lägenhetskontraktet.

  Separat p-plats
  Hyr du p-plats/garage (på eget kontrakt) sägs detta upp i samband med att lägenheten sägs upp.
  Vill du fortsätta att hyra p-platsen även om du inte hyr lägenhet, prata med Karlskronahems kundservice vid uppsägningen.
  Ifall du hyr enbart p-plats tillkommer 25% moms på hyran .

  Separat förråd
  Hyr du ett separat förråd (på ett eget kontrakt) som du vill säga upp i samband med lägenheten, kan du säga upp dessa på samma formulär. Du behöver inte skicka in separata uppsägningar om du har flera kontrakt.

  Lokal
  Hyr du en lokal och vill säga upp den, vänligen kontakta oss på Karlskronahem på 0455-30 49 00.


 2. 2

  Boka visning och besiktning av din lägehet

  Nu är det dags att boka visning och besiktningstid av din lägenhet.

  Boka visning
  När du har sagt upp sin lägenhet kontaktas du inom ett par dagar av personal från Karlskronahem. Då bekräftas din uppsägning och visning och avflyttningsbesiktning bokas in. Du får du också tips från Karlskronahem om vad som kan vara bra att tänka på inför visningen av din lägenhet.

  Visning av din lägenhet
  Själva visningen görs vanligtvis inom en månad från din uppsägning och hålls av personal från Karlskronahem som även kommer att finnas i lägenheten under hela visningen. Du behöver själv inte vara närvarande om du inte vill. Endast ett begränsat antal sökande bjuds in till visningen.

  Under uppsägningstiden håller vi löpande kontakt för att du ska veta hur långt vi är uthyrningsprocessen.

  Var beredd på att uthyrningsprocessen kan ta större delen av din uppsägningstid.


 3. 3

  Besiktning

  Besiktningen görs av din bovärd och är en genomgång av lägenheten inför att nästa hyresgäst ska flytta in.

  Boka besiktning
  I samband med att du säger upp ditt hyreskontrakt ska bostaden besiktigas av din bovärd. Tid för besiktning bokas samtidigt som tiderna för visningarna bokas och läggs i anslutning till din avflyttning.

  Besiktningen
  Vid besiktningen ska lägenheten vara tömd och städad. Tänk på att tillhörande balkong/uteplats och förråd också måste tömmas och städas.

  Det är bra om du är med under besiktningen. Vi vill gärna att du påpekar eventuella småfel som vi kan rätta till innan nästa hyresgäst flyttar in.
  Eventuella skador eller onormalt slitage på bostaden kan innebära att du blir skyldig att betala ersättning till Karlskronahem.

  Om jag vill flytta innan uppsägningstiden gått ut
  Lämnar du din bostad tidigare än du fått besiktningstid och även önskar lämna in nycklar tidigare, boka gärna om din besiktning så slipper du vänta till den besiktningstid du fått angiven. 

  Nycklar
  Lämna inte över dina nycklar till bovärden efter besiktningen. Dessa ska lämnas i vår kundservice/bobutik.


 4. 4

  Flytten

  Glöm inte nycklar, el och bredband/telefoni.

  Lämna in alla nycklar
  När du flyttar är det viktigt att du lämnar in alla nycklar och taggar, även de kopior du eventuellt har låtit göra. Glöm inte heller eventuell tvättkolv/tvätt-tag och nycklar till förråd och tvättstuga. Om du inte lämnar in samtliga nycklar får du betala vad det kostar oss att byta lås.

  Vi rekommenderar inte att du lämnar en nyckel till ny hyresgäst vid besiktningen, utan att först tillfrågat Karlskronahem.

  Nycklarna lämnar du senast klockan 12.00 första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut

  Parkeringstillstånd
  I bobutiken kan du låna ett tillfälligt parkeringstillstånd för bilen i samband med flytt.

  Kom ihåg!
  El, telefon, bredband och folkbokförning
  Glöm inte att meddela din elnätsleverantör senast en månad i förväg att du byter adress. Om du köper elen från någon annan än din nätleverantör måste du även meddela din elleverantör minst en månad före flytt. Tänk också på att avsluta telefon - och internetabonnemang.

  Gör flyttanmälan till Skatteverket för att få rätt folkbokföringsadress. Anmälan kan göras i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av annan post beställer du det hos Svensk adressändring mot en avgift.

  Tips för att underlätta flytten
  Börja flyttstäda redan veckan innan du ska flytta. Avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma överskåp och i skåp. Det finns mycket du kan städa innan du har packat.

  Var ute i god tid och boka flyttfirma eller flyttbil/släp.


 5. 5

  Flyttstädning

  Städa så att nästa hyresgäst kan flytta in utan att behöva städa.

  Bra att tänka på inför flyttstädningen
  När du flyttstädar gäller det att vara extra noga - nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan att behöva städa. Tänk på att alla utrymmen som hör till bostaden ska städas, även balkong, förråd, garage och uteplats. Använd gärna vår checklista för städning.

  Ej godkänd städning
  Om städningen inte är tillräckligt noga gjord kan du bli skyldig att betala för extra städning i efterhand. Har du frågor kring städningen ber vi dig kontakta vår bobutik.


Student - att bo och flytta ut

Här hittar du information om att bo med Karlskronahem som student.

 1. 1

  Din lägenhet

  Här hittar du information om allt i din lägenhet - från värme och ventilation till hemförsäkring och tv.

  Hemförsäkring 
  Glöm inte att teckna en hemförsäkring. Den ger dig ekonomiskt skydd vid inbrott, brand, översvämning eller andra skador. Tänk på att det kan få stora ekonomiska konsekvenser om du råkar ut för något oväntat och inte har försäkring.

  TV
  De flesta studentboenden har tillgång till kabel-tv, men inte alla. I beskrivningen av varje rum (där du söker ledigt boende) kan du se vad som gäller för just det rummet/lägenheten.

  Se utbudet av kabel-kanaler. Med reservation för ändringar i kanalutbudet.
  Felanmälan av kabel-TV görs på telefon: 90222.

  Internet
  Bredband på cirka 10 Megabit per sekund ingår i hyran och finns framdraget till varje bostad. Det finns möjlighet köpa till ytterligare tjänster och kapacitet via portalen www.karlskronaporten.net

  Har du frågor gällande kapacitet, teknik och tjänster kontaktar du Affärsverken, som ansvarar för stadsnätet, på info@affarsverken.se eller 0455-783 00.

  Värme och ventilation
  Temperaturen ska vara mellan 20 och 21 grader mitt i rummet, en meter över golvet. Om elementet är kallt behöver det inte betyda att något är fel. Den vanligaste orsaken till kalla element är att temperaturen i rummet redan är rätt.

  Här är några tips på vad du kan göra innan du felanmäler:

  • Kolla att elementets termostat står i maxläge.
  • Se upp med soffor och långa gardiner framför elementet, de hindrar värmespridningen.
  • Använd maxläget på spiskåpan (köksfläkten) bara när du lagar mat. En fläkt som står på för fullt transporterar ut värmen fortare än elementen hinner leverera den.
  • Ventiler i fönster eller bakom elementen ska vara öppna så att frisk luft kommer in på rätt ställe.
  • Tänk på att vädra rätt. Tvärdrag en kort stund ger rejält med friskluft. Samtidigt undviker du att kyla ner lägenheten.

   

  Hyra ut i andra hand 
  Att hyra ut i andra hand är inte tillåtet för studentkontrakt. Speciella undantag kan dock göras vid utomlandsstudier. Kontakta bobutiken för mer information.

  Bostadsbyte 
  Som hyresgäst kan du byta din lägenhet med en annan hyresgäst. Den du byter med behöver inte bo med Karlskronahem. Men samma regler gäller som när man söker lägenhet på vanligt sätt, det vill säga en kreditupplysning samt inga hyresskulder.

  Balkong och uteplats 
  Tänk på grannarna - det är inte tillåtet att skaka mattor från fönster och balkong, då grannen under dig inte ska behöva få in smuts. På grund av brandrisken är det endast tillåtet att grilla med elgrill på balkongen. För att förhindra olyckor med fallande blomlådor, ska dessa sitta på insidan av balkongräcket.

  Källare och förråd 
  För allas trygghet ska källare och förrådsdörrar vara låsta. Det är viktigt att du inte byter förråd med någon av grannarna. Om något skulle hända - som brand, översvämning eller inbrott - behöver vi veta exakt vems saker som finns i förrådet.


 2. 2

  Hyran

  Hyran ska vara inbetalad till den sista vardagen varje månad.

  10 månaders hyra
  Alla studentlägenheter (utom Östra Prinsgatan) har tio månaders hyra (ej 12 månader som "vanliga lägenheter".)

  Betalning
  Hyran ska vara inbetalad till sista vardagen varje månad. Ditt inbetalningskort kommer hem i brevlådan eller dras den automatiskt om du valt att betala med autogiro.

  Betalning utomlands
  Om du vill betala hyran utomlands använd detta konto:
  IBAN: SE0280000816959035290064
  BIC: SWEDSESS

  Skriv personnummer och namn så vi kan koppla betalningen till dig.

  Betala med autogiro
  Betala gärna hyran via autogiro. Då dras hyran automatiskt från ditt bankkonto sista vardagen i varje månad - bekvämt, praktiskt och säkert.

  För att anmäla autogiro ladda ner blanketten här eller hämta i bobutiken.

  Uppgifterna för "betalningsmottagare" (information om Karlskronahem) behöver du som hyresgäst inte fylla i.
  Skicka blanketten till:
  AB Karlskronahem
  Box 554
  371 23 Karlskrona

  Missat betala hyran?
  Det är viktigt att du kontaktar Karlskronahem om du har blivit efter med hyran. Då kan vi hjälpas åt att hitta en lösning på problemet.

  Inkassokrav
  Om du inte betalar i tid får du ett inkassokrav inom 7-14 dagar efter förfallodagen. Då tillkommer en inkassoavgift på 180 kr. Om du fortfarande inte betalar kan du bli uppsagd.
  Detsamma gäller om du betalar hyran för sent flera gånger. Betalar du inte din hyra går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten.


 3. 3

  Trygghet och trivsel

  Tänk på hur du själv vill ha det för att trivas och känna dig trygg.

  Musik och ljud
  Anpassa nivån på musik och annat ljud så du inte stör grannarna. Från klockan 22 vill de flesta ha lugn och ro.

  När du själv har fest
  Planerar du att ha fest kan du gärna informera dina grannar med en lapp i brevlådan. Tänk också på att sänka musiken om det blir sent.

  Husdjur
  Du får ha husdjur om de inte är farliga eller aggressiva. Bor du däremot i ett delat boende kontakta Karlskronahem för att se om det fungerar.
  Har du djur tänk på att de ska hållas under uppsikt och att hundar ska vara kopplade utomhus. Glöm inte att plocka upp efter ditt husdjur.

  Fritt för utryckning
  För allas säkerhet är det förbjudet att ställa barnvagnar, rullatorer, möbler och andra saker i trapphus eller loft/källargångar. Räddningstjänst måste ha fri passage i händelse av brand.
  Öppna ytor gör det också lättare för den som städar.

  Förbjudet att röka i allmänna utrymmen
  Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen som trapphus, loft/källargång, tvättstuga med flera, av brandsäkerhetsskäl.

  Fågelmat på avstånd
  Det är inte tillåtet att mata fåglar i närheten av bostaden. Fågelmat som blir över lockar till sig skadedjur.

  Skadedjur
  Under senare år har vägglöss blivit vanligare i Sverige. Om du drabbas av vägglöss, eller andra skadedjur, kontakta genast Karlskronahem. Då tas en handlingsplan fram i samarbete mellan hyresvärd och hyresgäst. Ansvarsfördelningen är delad mellan hyresvärd och hyresgäst.

  Orolig av omtanke om dina grannar?
  Du som bor i flerbostadshus kan dela gemenskap, men ibland också oro om andra. Du är inte skyldig att agera om du misstänker att något inte står rätt till, men tänk på att ett samtal från dig kan göra skillnad för den som riskerar att drabbas.
  I vår folder "Är du orolig av omtanke" har vi sammanställt kontaktinformation som kan vara bra att ha.


 4. 4

  Miljö och sortering

  Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara pengar och miljön.

  Energi
  En av framtidens viktigaste frågor är hur vi ska lösa vårt behov av energi. Karlskronahems mål är att endast använda miljövänliga eller förnyelsebara energikällor. Sedan 2015 används ingen olja för att värma upp fastigheterna utan fjärrvärme, sol-, berg- och sjövärme.

  Sortering
  I våra miljörum kan du sortera matavfall, deponi, ofärgat och färgat glas, tidningar och returpapper, wellpapp, pappersförpackningar, metall, hård- och mjukplast och brännbart. Du får inte slänga elektronik, batteri, möbler, glödlampor med mera. Det måste du själv lämna på en återvinningsstation. På Affärsverken kan du läsa mer om sortering.

  Genomgång av samtliga miljörum
  Under 2016 påbörjades arbetet med att se över alla miljörum. Det nya eller renoverade miljörummen fungerar så här.

  * Vi anpassar miljörummen efter det antal personer som ska slänga sina saker där. Det innebär storlek på rummet, antal kärl och hur ofta kärlen töms. I vissa fall fungerar miljörummet och vi uppdaterar enbart med ny information, ibland krävs renovering eller nybyggnation.

  * Vi håller ditt miljörum låst – bara du som är tänkt att slänga saker där ska ha tillträde.

  * Vi har personal som regelbundet kollar av ditt miljörum. * Vi har miljöbil som hjälper till att förbereda ditt miljörum för tömning och städning. När sopbilen kommer ska det vara enkelt att lasta in och ut sopkärl.

  * Vi tillhandahåller tre kärl under vasken i lägenheten för att underlätta sorteringen. Har du inte fått det kontakta Kundservice på 0455-30 49 00.

  * Vi ger information om hur man sorterar. I ditt miljörum sätter vi upp bilder på och över varje kärl på vad som ska slängas i kärlet. Och lika viktigt - vad som inte ska slängas i miljörummet. Det är inte tillåtet att sätta möbler och annat som inte kan sorteras i miljörummen.

  Individuell mätning av vatten och el
  Individuell mätning av varm- och kallvatten samt el finns i vissa av våra lägenheter/rum (framförallt nybyggda). Det innebär att varje bostads faktiska förbrukning mäts och fakturerar varje månad. Det betyder att varje hushåll kan påverka sin förbrukning samt kostnad.


 5. 5

  Gemensamma utrymmen och utemiljö

  Sköt om de allmänna utrymmena så att både du och grannen trivs.

  Tvättstuga
  För att alla ska trivas i sin tvättstuga är det viktigt att hålla tvättiderna och städa efter sig.

  • Tvätta bara på din egen tid
  • Rengöra tvättmedelsfacken
  • Töm filtret i torktumlaren på ludd.
  • Torka golvet
  • Lämna rent och snyggt efter dig

  Tvättkolv och tag
  Till tvättstugan får du en tvättkolv eller en "tag". Tvättkolven är en liten metallplugg som du sätter i en tavla när du bokar tvättid. Taggen är en plastbricka som du använder för att göra din bokning digitalt via en display utanför tvättstugan.
  Om du slarvar bort din tvättkolv/tag kontakta felanmälan så hjälper de dig. Kostnad för ny tvättkolv är 200 kr. Kostnad för ny tag är 150 kr.

  Fritt för utryckning
  För allas säkerhet är det viktigt med fri passage för räddnings-tjänsten i trapphus och loftgångar. Därför är det på dessa platser inte tillåtet att ställa barnvagnar, rullatorer eller annat som kan vara i vägen. Öppna ytor gör dessutom vardagsarbetet betydligt lättare för den som städar i trapphuset.

  Källare och förråd
  För allas trygghet ska källare och förrådsdörrar vara låsta. Det är viktigt att du inte byter förråd med någon av grannarna. Om något skulle hända – som brand, översvämning eller inbrott – behöver vi veta exakt vems saker som finns i förrådet.

  Förbjudet att röka i allmänna utrymmen
  För brandsäkerhetens skull är det inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen.

  Parkering i områdena
  För att alla ska trivas vill vi ha bilfritt nära våra bostäder. Parkerings­plats hyr du (i mån av plats) via karlskronahem.se eller i bobutiken.
  Otillåten parkering kontrolleras av väktare och ger parkeringsbot.

  Gästparkering
  Ska ha besök och behöver en gästparkering kan du boka det(i mån av plats) på telefon 0455-227 17. Platserna hyrs ut per dygn (20 kr/dygn)och debiteras på nästkommande hyresavi.

  Parkeringstillstånd
  Vid flytt kan du låna ett tillfälligt parkeringstillstånd från bobutiken.


Att flytta

Så här fungerar det när du flyttar. Tack för den här gången!

 1. 1

  Säga upp

  Uppsägningen ska vara skriftlig och göras tre månader innan du avser att flytta.

  Uppsägningstid
  Uppsägningstiden är tre månader och gäller från månaden efter du sagt upp lägenheten. Exempel, säger du upp din lägenhet under maj (oavsett datum) är din uppsägningstid juni-juli-augusti. Din lägenhet blir då ledig från och med 1:a september.

  Skriftlig uppsägning
  Uppsägningen måste vara skriftlig och du gör den direkt på webben. Säg upp mitt kontrakt här.
  Du kan också komma in till vår bobutik på Smedjegatan 12 och skriva under uppsägningen. Samtliga på kontraktet måste skriva under/godkänna uppsägningen. Vid uppsägning går ett brev till övriga namn på kontraktet som informerar att lägenheten har blivit uppsagd.

  Förråd och p-plats
  Förråd som tillhör lägenheten behöver du inte säga upp, det sägs upp automatiskt med lägenhetskontraktet. Hyr du däremot p-plats/garage och separat förråd på egna kontrakt, som du vill säga upp i samband med lägenheten, kan du säga upp dessa på samma formulär. Du behöver inte skicka in separata uppsägningar om du har flera kontrakt.

  Du kan fortsätt att hyra förråd/p-plats även om du inte hyr lägenhet.


 2. 2

  Besiktning av din lägehet

  Nu är det dags att boka besiktningstid av ditt studentboende.

  Boka besiktning
  I samband med att du säger upp ditt hyreskontrakt ska bostaden besiktigas av din bovärd. Tid för besiktning läggs i anslutning till din avflyttning och skickas ut i samband med att du säger upp ditt boende.

  Besiktningen
  Vid besiktningen ska lägenheten vara tömd och städad. Tänk på att tillhörande balkong/uteplats och förråd också måste tömmas och städas. Om du har delat boende eller bor i korridor ingår även städning av del av kök, gemensamhetsutrymmen etc.
  Det är bra om du är med under besiktningen. Vi vill gärna att du påpekar eventuella småfel som vi kan rätta till innan nästa hyresgäst flyttar in. Eventuella skador eller onormalt slitage på bostaden kan innebära att du blir skyldig att betala ersättning till Karlskronahem.

  Om jag vill flytta innan uppsägningstiden gått ut?
  Lämnar du din bostad tidigare än du fått besiktningstid och önskar lämna in nycklar tidigare, boka gärna om din besiktning så slipper du vänta till den besiktningstid du fått angiven.

  Nycklar
  Lämna inte över dina nycklar till bovärden efter besiktningen. Dessa ska lämnas i vår kundservice/bobutik.


 3. 3

  Flytta

  Glöm inte att lämna in alla nycklar.

  Lämna in alla nycklar
  När du flyttar är det viktigt att du lämnar in alla nyckar, även de kopior du eventuellt har låtit göra. Glöm inte nycklar till förråd och tvättstuga. Om du inte lämnar in samtliga nycklar får du betala vad det kostar oss att byta lås.

  Nycklarna lämnar du senast klockan 12.00 första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut

  Parkeringstillstånd
  I bobutiken kan du låna ett tillfälligt parkeringstillstånd för bilen i samband med flytt.

  Tips för att underlätta flytten

  • Börja flyttstäda redan veckan innan du ska flytta. Det finns mycket du kan städa innan du har packat, till exempel putsa fönster och städa golvbrunnar.
  • Var ute i god tid och boka flyttfirma eller flyttbil/släp.
  Tänk på
  I samband med flytt ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket för att få rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av annan post beställer du det hos Svensk adressändring mot en avgift.

  Flyttfolder
  Läs gärna vår flyttfolder för att få tips kring flytten.
  Flyttfolder på svenska.
  Flyttfolder på engelska.

   


 4. 4

  Flyttstädning

  Städa så att nästa hyresgäst kan flytta in utan att behöva städa.

  Bra att tänka på inför flyttstädningen
  När du flyttstädar gäller det att vara extra noga - nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan att behöva städa. Tänk på att alla utrymmen som hör till bostaden ska städas, även balkong, förråd, garage och uteplats. Om du har delat boende eller bor i korridor ingår även städning av del av kök, gemensamhetsutrymmen etc. Använd vår checklista för städning.

  Ej godkänd städning
  Om städningen inte är tillräckligt noga gjord kan du bli skyldig att betala för extra städning i efterhand. Har du frågor kring städningen ber vi dig kontakta vår bobutik.