Karlskronahem
Student

Energi

Familjen Facuse-Theologue i Gullaberg har utsetts till Karlskronahems energifamilj.

Hela familjen lär sig spara energi 

 Karlskronahem har utsett familjen Facuse-Theologou i Gullaberg till vinterns ”energifamilj”. De får en egen energirådgivare – och siktar på att spara mycket.   

– Det här är spännande, säger Joanna Facuse. Vi har provat att byta mellan olika elbolag, men elkostnaderna bara stiger. Jag hoppas att vi lär oss spara energi. Om vi får pengar över skulle vi gärna vilja köpa en båt…  

Under Karlskronahems grillturné i somras deltog familjen Facuse-Theologou i en utlottning om en grönsakslåda från Grönsaker Direkt och möjligheten att bli Karlskronahems ”energifamilj”. De vann – och ska under vintern få fyra lärorika hembesök av energirådgivaren Christel Liljegren från Energikontor Sydost.

Det goda exemplet

Dessutom ska de på sin resa mot att bli fullärda energisparare få fungera som ambassadörer för Karlskronahems breda satsning på energieffektivisering.   

– Vi blev jätteglada, och barnen tyckte det var coolt att vi skulle bli fotograferade, säger Joanna Facuse. Vi är öppna för alla förslag och har faktiskt redan börjat fundera i nya banor. Det finns säkert mycket el att spara med tanke på teven och datorn och alla telefoner som ska laddas.  

För plånboken och miljön

Familjen ska få massor av tips och råd om hur de kan spara energi och skona miljön. Bland ämnena för dessa privatlektioner märks resor och transporter, hantering av belysning och hemelektronik, möblering, kyl, frys och matlagning samt vattenförbrukning vid dusch och tvätt.

– Man förknippar gärna energisparande med eget boende. Jag är nyfiken på hur mycket vi kan göra som hyresgäster, säger Simon Theologou.

En noggrann genomgång av familjens elräkningar görs i början och slutet av perioden. 

– Det ska bli intressant att jämföra, säger Joanna Facuse. Vi vill gärna få ner utgifterna och vara miljövänliga, men det är inte alltid så lätt att veta hur.