Karlskronahem
Student

Värme och kyla i lägenheten

Bobutiken och felanmälan får många frågor kring temperatur och ventilation i lägenheterna i samband med att det blir kallare ute. Här finns kortfattad information på ämnet och lite tips på vad du kan göra själv.

Värme + Ventilation= sant

Socialstyrelsen rekommenderar en inomhustemperatur på minst 18 grader och på Karlskronahem håller vi cirka 21 grader.  

Men värme är beroende av ventilationen och det är därför viktigt att hålla alla ventilationsreglage öppna. Luft måste strömma både ut och in i lägenheten annars blir luften dålig och det blir kallare inomhus.

Ventiler som transporterar ”gammal” luft från ut lägenheten sitter i badrum och kök. I vissa fastigheter sitter reglaget tillsammans med en timer i köksfläkten. Misstänker du att timern inte fungerar gör en felanmälan.

Luften som kommer in gör det i anslutning till elementen och luften värms på så sätt upp direkt. Blockerar man på något sätt dessa vägar in, för att man upplever att det drar kallt, så tar ”utsuget” in luft på andra vägar. Till exempel via balkongdörrar och brevinkast och resultatet blir nerkylda golv och att lägenheten blir kallare.

Fler tips

Andra tips är att inte sätta soffan direkt mot elementet. För att värmen ska kunna spridas ska det vara ett par decimeter mellan.

Gardiner för termostaten kan också ”lura” elementet att tro att det är varmare i lägenheten än vad det faktiskt är och sänka värmen utifrån det.   

Hör av dig till oss

Självklart påverkas temperaturen också av kvalitén på fönster, tätning, lister med mera. Upplever du problem så hör av dig till vår felanmälan. Vissa saker kan åtgärdas direkt, andra har vi inte möjlighet att göra med det samma, men tar det till oss och lägger det i planen för underhåll.

Fler nyheter