Karlskronahem
Student

Tävlingen "Energismarta grannar" avgjord

Tekniska innovationer och miljöteknik i alla ära, men det är också vanor och beteende som i stor utsträckning påverkar vår energiförbrukning.

Under fyra månader har två lag, bestående av hyresgäster och personal från Karlskronahem, deltagit i den internationella energitävlingen ”Energismarta Grannar”. Tävlingen har bjudit på både insikter och kunskaper och onsdag den 29 maj var det dags för prisutdelning.

”Team uthyrarna” och ”Team hyresgästerna”

Vid prisutdelning fanns representanter från ”Team uthyrarna” och ”Team hyresgästerna”, Karlskronahem, och Energikontor Sydost som håller i tävlingen på regionnivå. Uthyrarna tog hem vinsten mellan de två Karlskronahemslagen, och lagen kom trea repsektive femma i den regionala tävlingen.

"Team uthyrarna" hade gjort en energibesparing på 9,03 % i jämförelse med samma period förra året (december till och med mars) och "Team hyregästernas" besparing låg på 7,51 %. Ett resultat som lagen är mycket nöjda med och faktiskt inte krävde så mycket. 

 - Det handlar mycket om att tänka om och lära sig att göra på ett nytt sätt. Det nya sättet är inte svårare, det gäller "bara" att komma ihåg det säger Marianne Fagerberg, medlem i "Team uthyrarna". Släcka lampor, duscha kortare, stänga av ugnen och använda eftervärme, koka med lock osv.   

Lyfta frågan om energi på individnivå

Medverkan i tävlingen var ett sätt att  lyfta frågan om energibesparingar och ens egna vanor och "energimönster" på agendan. På prisutdelningen diskuterades vilka kunskaper man fått med sig, vad som var svårt, enkelt och hur vi kan förmedla vidare kunskapen till andra hyresgäster.

Grillturnén - med tema energi

Den årliga grillturnén kommer i år att ha tema energi. Då hoppas vi få träffa på våra energiambassadörer från "Team Hyresgästerna" igen.

Tack alla ni som deltog i tävlingen!

Radiointervju med Maj från hyresgästlaget

I samband med prisutdelning gjorde Radio Blekinge en intervju med Maj Borgström, tävlande för "Team hyresgästerna". Lyssna gärna på det.

 

 

Fler nyheter