Karlskronahem
Student
Har du ett rum över? Hyr ut till en student.

Har du ett rum över?

Det är populärt att utbilda sig i Karlskrona och många studenter har svårt att
hitta boende.

Kanske har du ett rum över som ändå står tomt, en stuga på tomten eller så är din källare en perfekt bostad till en student. Du kan tjäna en slant på att bli hyresvärd till en student, men det kan ju också vara trevligt med sällskap om barnen flugit ut och lämnat ett tomrum.

Tips om du ska hyra ut din bostad
Här har vi samlat lite tips och tankar kring vad som gäller, och sådant som kan vara bra att tänka på, när du ska hyra ut en del av din bostad.

Kontakta BTH för mer hjälp
Skicka namn, kontaktuppgifter samt en beskrivning av bostaden du vill hyra ut till studentkåren via bostad@bthstudent.se så hjälper de dig att komma vidare.

Hur mycket ska du ta i hyra?
Som hyresvärd får du tjäna upp till 40 000 kronor per år skattefritt på att hyra ut din bostad.

Hyran ska vara rimlig och gå att jämföra med hyror för liknande bostäder i ett liknande område. Om du hyr ut din bostad fullt möblerad är det tillåtet att lägga på 10-15 % på hyran. Du har även rätt att ta betalt för el, internet, tv, p-plats och andra faktiska kostnader som finns för lägenheten. Du får också ta hänsyn till bostadens ekonomiska värde när du sätter hyran.

Vilka lagar och regler gäller när du ska hyra ut din bostad?
Vilka lagar som gäller när du hyr ut din bostad beror på vilken slags bostad du har. Ska du hyra ut din hyresrätt gäller hyreslagen. Ska du däremot hyra ut din bostadsrätt, villa, ett rum eller en ägarlägenhet gäller Lagen om uthyrning av egen bostad.

Om du har tänkt hyra ut hela din lägenhet i andra hand måste du ha tillstånd från hyresvärden respektive styrelsen i bostadsrättsföreningen. Du bör ta kontakt med hyresvärd eller styrelse även om du bara ska hyra ut ett rum eller delar av lägenheten - olika regler gäller för olika hyresvärdar.

Att skriva hyreskontrakt
För dig och din hyresgästs bästa är det alltid bra att skriva ett hyresavtal. I kontraktet bör det stå vad som ingår i hyran, vilken uppsägningstid som är bestämd och hur länge kontraktet gäller.  

Uppsägning av hyresavtal
Ett avtal måste alltid sägas upp för att sluta gälla. Om du har avtalat om att hyra ut lägenheten under en viss tid har du inte rätt att kräva att få tillbaka lägenheten tidigare. Din hyresgäst har däremot rätt att säga upp kontraktet med en till tre månaders uppsägningstid.

Tänk på

  • Upprätta korrekt hyreskontrakt utifrån uthyrningsform
  • Kontrollera personuppgifter på tilltänkt hyresgäst
  • Ta referenser på din hyresgäst
  • Ta reda på vad som är skälig hyra
  • Kom överens med hyresgästen om vardagsrutiner
  • Se över försäkringsskyddet
  • Sätt dig in i skattereglerna

Källa: villaagarna.se

Fler tips på länkarna under
Avtalsmallar
Villaägarna
Om boende

 

Fler nyheter