Karlskronahem
Student
Omsorgsboendet Handelsträdgården ligger mitt i Lyckeby med närhet till service, kommunikationer och grönområden.

Handelsträdgården är bästa boendet för äldre

Omsorgsboendet Handelsträdgården, som är del av Karlskronahems nybyggnation i Vedebylund, vann den nationella tävlingen "Bästa äldres boende" arrangerad av Rikshem och PRO. Syftet med priset är att uppmärksamma och berömma bra boende för äldre, samt låta goda förebilder inspirera och stötta dem som ska bygga nytt, bygga till eller bygga om.

Samarbete kring det goda boendet

Vinsten på 50 000 kronor delades ut i Almedalen, Visby, under onsdagkvällen. Börje Dovstad, ordförande i Karlskronahem och kommunalråd i Karlskrona, tog tillsammans med Anna Bergström, biträdande verksamhetschef särskilt boende, och Kent Lewén, 1:e vice ordförande äldrenämnden, emot priset av äldreminister Åsa Regnér.

– Det är hedrande att Karlskronas arbete med boende anpassade för äldre uppmärksammas. Äldreförvaltningen och Karlskronahem utvecklar tillsammans det goda boendet för äldre, säger Börje Dovstad.

Fysisk och social miljö bedöms

I tävlingen bedömdes social miljö, närhet till service, den fysiska miljön inne och ute samt den estetiska utformningen. För omvårdnadsboendet Handelsträdgården hittade vi det perfekta läget med närhet till service, kommunikationer och grönområden, säger Börje Dovstad. 
På Handelsträdgården finns flera sociala mötesplatser, bland annat träffpunkt, spa och motionsrum. Miljön både inne och ute som är väl anpassad efter de boendes behov och dessutom välkomnande och tilltalande.
– Vi har en fantastisk innergård där vi tillbringar mycket tid med att spela olika spel och fika. Förutsättningarna för en god äldreomsorg blir bättre med ett bra planerat boende och fin utemiljö, säger Ann-Sophie Olsson, områdeschef på Handelsträdgården.
– De boende har varit delaktiga i arbetet kring innergården och utifrån deras önskemål har man skapat en trädgård med frukt och bär samt konstnärlig utsmyckning, säger Börje Dovstad.

En förebild för äldreomsorgen i Sverige

Handelsträdgården har sedan öppningen för drygt ett år sedan siktat på att vara en förebild för äldreomsorgen i Sverige. Karlskronahem byggde omvårdnadsboendet med fokus på moderna tekniklösningar, låg energiförbrukning och sociala värden. Det innebar till exempel smarta lösningar för brand- och trygghetslarm, varmvatten via solpaneler och lägenheter som är byggda för parboenden, det vill säga att två ettor kopplas ihop till en tvåa så att ett par kan bo där.

Juryn motivering:

”Omvårdnadsboendet Handelsträdgården i Karlskrona är ett boende som tar hänsyn till de boendes alla behov och sinnen. Miljön både inne och ute är väl anpassad efter behoven och dessutom välkomnande och tilltalande, med genomtänkta detaljer som ger boendet en unik profil. Ett stort utbud av både aktiviteter och service erbjuds och resultaten av utvärderingar med både boenden och anhöriga visar att Handelsträdgården är på god väg att nå sin vision om att bli en förebild för äldreomsorgen i Sverige.”

För de boende firar man med tårtkalas under morgondagen.

Mer information

Ulf Klint
Teknisk chef Karlskronahem
0455 - 30 49 15

Ann-Sophie Olsson
Områdeschef Handelsträdgården
0455 - 30 31 08

Läs mer om Handelsträdgården.

Läs om den konstnärliga utsmyckningen på innegården.

Fler nyheter