Karlskronahem
Student
Bild av hett glas.

Glasblåsning i Nättraby

En mörk kväll i december träffades några av Karlskronahems hyresgäster i Glastornet i Nättraby. Marschaller lyste upp den branta vägen till det gamla vattentornet, som byggts om till glashytta. Här välkomnades vi av Malin Mena och hennes assistent som bjöd på en minnesvärd kväll.

Detta var en av de hyresgästkvällar som Karlskronahem bjudit in till under året. Först till kvarn gäller vid anmälning och denna gång innebar det en "prova på kväll" på Glastornet i Nättraby.

Här fick vi höra berättelsen om Glastornet och om Malin, som driver företaget, och hennes resa från keramik till glas och glasblåsare på Orrefors glasbruk. Efter ett par år återvände hon till Karlskrona och efter mycket  skratt och många tårar var Glastornet i Nättraby färdigställt och verksamheten igång.

Under kvällen fick vi se hur tillverkningen fungerade och lära oss skillnad på handblåst och industriellt glas. Vi fick göra en "anemon", det vill säga en liten "kula", där vi valde mönster och färg (även om det inte alltid blev exakt som vi tänkt). Samtidigt provade vi på att gravera glas och mästerverken lottades ut under kvällen.

Stort tack till Malin och alla hyresgäster för en mycket trevlig kväll!

Fler nyheter